Ένας από τους τομείς της κοινωνίας μας που λειτουργεί με κάποια αξιοπιστία, με υψηλές όμως δαπάνες σε σχέση με άλλους δήμους είναι και η Αστική Συγκοινωνία – αστικό ΚΤΕΛ Δράμας. Χρειάζονται όμως βελτιώσεις με την δρομολόγηση νέων γραμμών, την ρύθμιση δρομολογίων και την εν μέρη ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, προς όφελος των δραμινών πολιτών. Η Δράμα διαθέτει αξιόλογο δίκτυο, αλλά απαιτείται ενίσχυσή του σε αντιστοιχία με την γενικότερη ανάπτυξη της πόλης. Στόχος είναι η Αστική συγκοινωνία να αποτελέσει αντίβαρο στη χρήση του ΙΧ και έτσι να βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες κυκλοφορίας στην πόλη. Γι αυτό πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο στόλος με νέα οχήματα, να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να μελετηθεί επανασχεδιασμός του δικτύου με βάση τα νέα δεδομένα. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην συνεργασία και τον συντονισμό όλων των φορέων που μετέχουν σήμερα στον σχεδιασμό της συγκοινωνίας της πόλης. Επίσης, είναι απαραίτητη μία εκστρατεία ενημέρωσης και παρότρυνσης των κατοίκων και των εργαζόμενων να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που θα συνδέουν τις κεντρικές περιοχές με οργανωμένους χώρους στάθμευσης που θα βρίσκονται περιμετρικά του κέντρου. Εκείνο που χρειάζεται να βελτιωθεί είναι η ένταση των δρομολογίων από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές εφόσον κριθεί απαραίτητο, προς το Κέντρο. Αυτό εξυπηρετεί και μια αναγκαιότητα λειτουργικής ένωσης μίας πόλης που οι μεγάλοι οδικοί άξονες την έχουν κόψει σε διάφορα τμήματα. Εδώ πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες πολιτικές τόσο συγκοινωνιακές αλλά και πολιτικές διαφήμισης, ώστε ο Δραμινός να συγκλίνει προς το Κέντρο της πόλης για να ψυχαγωγηθεί και να χρησιμοποιήσει την αγορά χωρίς την χρήση Ι.Χ. αλλά με την Συγκοινωνία ή με το ποδήλατο. Εκείνο που πρέπει να αποφευχθεί είναι η επέκταση της συγκοινωνίας με τα μεγάλα ρυπογόνα και συνήθως δύσκολα στην κίνηση οχήματα μέσα στους δρόμους της Δράμας και σταδιακή αντικατάσταση με mini bus. Καλό θα είναι η νέα Δημοτική Αρχή να κάνει διαβούλευση με τους επιχειρηματίες πάσης φύσης (θέαμα, εμπόριο, σίτιση κλπ) να καταθέσουν προτάσεις και να μετάσχουν στο κόστος σχεδίασης του όλου δικτύου και των υποδομών (λ.χ στέγαστρα στάσεων με φαντασία και χρώμα ανά γειτονιά και διαμέρισμα και με χάρτες που σημειώνουν τους τόπους και του τύπους των δραστηριοτήτων) και άλλες τέτοιες δράσεις που μεταβάλλουν την γκρίζα και ομοιόμορφη εικόνα, με πχ την έκδοση οδηγών πόλης κλπ.
Η πρόσβαση των πολιτών προς τους βασικούς σταθμούς μετεπιβίβασης, προς το εμπορικό κέντρο της πόλης, προς τις δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες μέσω της Αστικής συγκοινωνίας είναι για τους πολίτες δικαίωμα. Ως βασικούς στόχους βελτίωσης της τοπικής συγκοινωνίας ορίζουμε:
Την κάλυψη του συνόλου των περιοχών της πόλης με καταληκτικούς προορισμούς: τους Σταθμούς μετεπιβίβασης, τις Διοικητικές Υπηρεσίες, το Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο, τα Εκπαιδευτικά και Πολιτιστικά Συγκροτήματα, αθλητικά Κέντρα.
Την ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς κατά τις ώρες υψηλής ζήτησης κάνοντας έτσι ακόμα ποιο ελκυστικό το μέσο.
Την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του στόλου της δίνοντας προτεραιότητα στην χρήση φίλιας προς το περιβάλλον τεχνολογίας.
Την επέκταση των δομών σε υπηρεσίες ευέλικτες και γρήγορες για άτομα που χρήζουν ειδικής μεταφοράς.
Η τοπική Συγκοινωνία, έχει ανάγκη ανανέωσης υλικοτεχνικής υποδομής και αναδιάρθρωσης των γραμμών της. Οι συγκοινωνιακός και επιχειρηματικός χάρτης της πόλης έχουν αλλάξει, καινούργιες περιοχές κατοικιών προστέθηκαν, και κρίνεται αναγκαίος ο στρατηγικός και διαρθρωτικός ανασχεδιασμός τόσο στον λειτουργικό και τεχνικό, όσο και στον διοικητικό τομέα. Έτσι προτείνεται:
1) ανασχεδιασμός γραμμών κατόπιν μελέτης βιωσιμότητας και διερεύνησης νέων κυκλοφοριακών και συγκοινωνιακών δεδομένων ενσωματώνοντας δείκτες όπως είδος μετακίνησης, επιβατική κίνηση, στοιχεία προορισμού, αξιοποίηση νέων σταθμών μετεπιβίβασης, προσαρμογή σε νέα κυκλοφορικά δεδομένα (π.χ. ελεγχόμενη στάθμευση) κλπ,
2) αναβάθμιση επιπέδου εξυπηρέτησης: αφορά συχνότητα δρομολογίων, μείωση καθυστερήσεων, κατάσταση οχημάτων – στάσεων, συμπεριφορά οδηγών κλπ,
3) βελτιστοποίηση διοικητικού: βάρδιες, προσωπικό, κανονισμοί, συμβάσεις,
4) εξεύρεση εισοδηματικών πόρων μέσω διαφήμισης, εκμετάλλευσης τεχνογνωσίας, διαδημοτικών συνεργασιών κλπ, και σταθεροποίηση του λειτουργικού κόστους ώστε να διατηρηθεί ή να μειωθεί σε σχέση με το σήμερα
5) ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών (ηλεκτρονική διαχείριση στόλου GPS, διαχείριση μετακινήσεων, κλπ), και άντληση κοινοτικών πόρων με συμμετοχή σε προγράμματα π.χ. με την οικολογική οδήγηση (eco driving), τα εναλλακτικά καύσιμα, τη περιβαλλοντική διαχείριση αποβλήτων συνεργείων κλπ.
Θα πρέπει να γίνει ποσοτικά και ποιοτικά, κυρίως για να αποκατασταθεί εν μέρει ο διασπασμένος αστικός ιστός αλλά και να βοηθήσει στην συγκοινωνιακή αποσυμφόρηση. Έτσι, προτείνω, την πύκνωση των υπαρχόντων δρομολογίων και την αύξηση των γραμμών. Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσουμε στην ανανέωση του στόλου με την προμήθεια οχημάτων (νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας) και στη σταδιακή απόσυρση των αντιστοίχων παλιάς τεχνολογίας. Βέβαια, η σωστή συντήρηση των οχημάτων και η στελέχωση της, με το κατάλληλο προσωπικό θα βελτιώσει τον βαθμό ασφάλειας και εξυπηρέτησης των δημοτών.
Πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να παροτρύνουμε τους πολίτες και να κατευθύνουμε το επιβατικό κοινό στις αστικές συγκοινωνίες ώστε να μην γίνεται αλόγιστη χρήση των Ι.Χ. και να απελευθερωθεί τουλάχιστον το κέντρο της Δράμας